کد خبر 635476
تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۵ - ۰۳:۳۸

آل‌سعود حاضر است باز به مصری‌ها کمک مالی بکند حتی با شرایطی بسیار آسان‌تر از صندوق بین‌المللی پول اما مصری‌ها می‌دانند که سعودی‌ها در قبال این کمک مطامعی دارند که ضربه بر استقلال مصر در عرصه منطقه می‌زند.

به گزارش مشرق، روزنامه «جوان» در یادداشتی به قلم «سید‌رحیم نعمتی» نوشت:

عادل الجبیر، وزیر خارجه سعودی‌ها از دیدار سامح شکری با محمد‌جواد ظریف، وزرای خارجه مصر و ایران در حاشیه جلسات مجمع عمومی سازمان ملل خشمگین شده و یکی از دیپلمات‌های بلند‌پایه مصری به خبرگزاری روسی اسپوتنیک گفته که سعودی‌ها طی تماس تلفنی با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر اعتراض خود به این دیدار را بیان کرده‌اند.

روشن است سعودی‌ها از این دیدار خشمگین و به مصری‌ها اعتراض کنند اما با توجه به عدم‌دیدار السیسی با محمد بن نایف، ولیعهد سعودی‌ها و حتی عدم‌دیدار الجبیر و شکری باید گفت که اعتراض آنها عمیق‌تر از صرف دیداری بین وزرای خارجه ایران و مصر است و مربوط به استقلال عملی می‌شود که مصری‌ها در برابر انتظارات سعودی ‌از خود نشان داده‌اند.

یک وجه مهم و قابل توجه این استقلال عمل در مورد موضوع سوریه است. السیسی در مجمع عمومی موضعی خلاف مداخله‌جویانه جنگ‌طلبانه سعودی‌ها در خصوص سوریه بیان کرد و بر توقف درگیری‌ها، یافتن راه‌حل سیاسی، یکپارچگی ارضی و حفظ نهادهای دولتی تأکید کرد.

رخا احمد حسن، عضو شورای روابط خارجه مصر در مصاحبه با شبکه مصری اون تی وی از دو محور مقابل ایران- روسیه در برابر امریکا - عربستان گفته و تأیید کرده که موضع السیسی در برابر این دو محور نزدیک به محور ایران- روسیه است تا طرف مقابل. السیسی و تیم همراه او در سازمان ملل این نزدیکی به محور ایران- روسیه را آن قدر به روشنی نشان داده‌اند که صدای خشم‌آلود سعودی‌ها را بلند کرد، جدای از اینکه شکری بعد از سخنرانی السیسی در مجمع عمومی و در جمع سردبیران روزنامه‌های مشهور مصری الاهرام، الاخبار و الوطن گفت که میان قاهره و ریاض در خصوص سوریه و لزوم تغییر نظام حاکم یا سران این کشور اختلاف‌نظر وجود دارد و به صراحت با برکناری بشار اسد از ریاست جمهوری سوریه مخالفت کرد.

باید توجه داشت که این موضع مصر در قبال سوریه چندان تازه نیست و السیسی از زمان رسیدن به قدرت در دو سال قبل سیاست کشور خود در این مورد را تغییر داد اما باید گفت که نه او و نه هیچ یک از مقام‌های ارشد مصری تا این حد در مقابل سعودی‌ها حرف نزده و عمل نکرده ‌بودند. وجه دیگر این استقلال عمل در عدم‌تبعیت مصر از سعودی‌ها در مسیر ایران‌ستیزی است که مدتی است به راه افتاده و سعودی‌ها انتظار حرکت مصری‌ها در این مسیر را داشتند.

آل‌سعود در این مسیر به هر دری می‌زنند تا ایران‌ستیزی خود را پیش ببرند، از شکایت به شورای امنیت گرفته تا ترغیب دولت دست‌نشانده خود در یمن برای اقدامی مشابه یا تحریک اماراتی‌ها برای اعلام موضع ضد‌ایرانی و پرداخت پول به کشورهای کوچکی مثل جیبوتی برای قطع رابطه با ایران و خوش‌رقصی برای سعودی‌ها. در مقابل، مصری‌ها با غرور و استقلال عمل خود حاضر نشده‌اند حتی در مقابل کمک 27‌میلیارد دلاری سعودی‌ها گامی در این جهت بردارند و انتظارات سعودی‌ها را برآورده کنند و حتی با فرستادن هیئتی به گروزنی، پایتخت چچن، برای شرکت در کنفرانسی با عنوان «اهل تسنن چه کسانی هستند؟»، اعلام کردند وهابیت خارج از حلقه اهل تسنن هستند و آن را فرقه‌ای خطرناک برای جهان اسلام برشمردند.

حالا مصری‌ها حاضر شده‌اند به شرایط سخت صندوق بین‌المللی پول برای گرفتن وام 13 میلیارد دلاری تن بدهند اما دیگر نگاهی به سعودی‌ها برای گرفتن کمک مالی نکنند. معلوم است که آل‌سعود حاضر است باز به مصری‌ها کمک مالی بکند حتی با شرایطی بسیار آسان‌تر از صندوق بین‌المللی پول اما مصری‌ها می‌دانند که سعودی‌ها در قبال این کمک مطامعی دارند که ضربه بر استقلال مصر در عرصه منطقه می‌زند و به این جهت است که رو به صندوق بین‌المللی پول آورده‌اند.

عبدالباری عطوان، نویسنده و تحلیلگر مشهور فلسطینی در سرمقاله اخیر روزنامه رأی‌الیوم این جهت‌گیری مصری‌ها را به عنوان پایان گرفتن ماه عسل سه ماه میان مصر و عربستان ارزیابی کرده و با اشاره به سفر سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی‌ها در ماه آوریل می‌نویسد: «هر کس آن سفر را دنبال می‌کرد تصور می‌کرد که روابط دو کشور سالیان متمادی در همه سطوح سیاسی و اقتصادی و نظامی قوی و مستحکم باقی خواهد ماند اما هم‌اکنون همه چیز تغییر کرده، به عنوان مثال مقامات و رسانه‌های گروهی عربستان در گذشته همواره از عبدالفتاح السیسی تقدیر و ستایش می‌کردند اما هم اکنون به طور مستقیم یا غیرمستقیم او را آماج انتقاد بی‌امان خود قرار داده‌اند و گاهی این انتقادها تا مرز دشنام نیز پیش رفته است.»

حالا این انتقادها از سطح رسانه‌ای به سطوح عالی سیاسی رسیده و سعودی‌ها را مجبور به آن تماس تلفنی با السیسی کرده اما به نظر می‌رسد مصری‌ها عزم خود را برای رسیدن به جایگاه سابق خود در جهان عرب جزم کرده‌اند تا ‌راه خود را از سعودی‌ها جدا کنند و باید بعد از این انتظار انتقاد، دشنام‌گویی و خشم بیشتر سعودی‌ها از مصری‌ها را داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • پويا ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    السيسي هر چقدر هم بد باشه ، همين كه دك و پوز اخوان المسلمين رو به خاك ماليد قابل تحسينه...
  • لطیف ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    مصریها متمدن تر از آل سعود خبیث هستند تازه الازهر هم با ما دیدگاهش نزدیکتره
  • ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    چشممون آب نمیخوره. کی از پول بدش میاد؟! کافیه یه کمی عرعرستان وامه رو چربتر کنه اونوقت میبینین چه دمی براشون تکون میدن! این مخالف خوانیهای السیسی رو هم زیاد باور نکنید!
  • محمد ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    مصر نیاز مبرمی به پول هنگفت برای ترمیم اقتصاد ضعیف خوددارد،قبلا" با هم سویی با آل سعود پولهای زیادی وبلا عوض ازآن رژیم سفاک دریافت میکرد. پس از واگذاری جزایری از طرف مصر و اعتراض شدید مردم میهن پرست مصر وسایر اختلافاتیکه با آل سعود پدیدار شد بود جه های کلان آل سعود به مصر قطع شد، هم اکنون مصر میخواهد از اختلافات شدید ایران وآل سعود بهره بگیرد ودوباره آل سعود را تحریک کند که به خود نزدیک کند ودر همین راستا بودجه قطع شده را از آل سعود مجددا" دریافت نماید. وگر نه سیاست مصر ونظر مفتی های الزهرا نسبت به ایران عوض نشده است.
  • ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    چیز خاصی ندیدیم. جز مخالفت السیسی با گزینه نظامی در سوریه همین. چون خودش در سینا از داعش ضربه خورده و این طبیعی است. تازه بالاترین نشان مصر رو داده بن سلمان به علاوه دو جزیره! در مورد قضیه ایران هم چیزی از نزدیکی مصر به ایران تا بحال دیده نشده. با نگاه به این مسایل بر فرض هم که این موارد درست باشد تیتر مضحک قاهره پشت به ریاض رو به تهران محقق نشده است چون با دو مورد سیاسی چنین مساله بزرگی محقق نشده. خب البته منبع خبر که جوان یا عطوان باشد ..
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    السیسی هرچی باشه حداقل با ایران دشمن نیستش. قضیه مصر با عربستان و اعراب کوچولو خلیج پارس فرق داره
  • مسعود ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    هر چند نیت سیسی مشخص نیست ولی مشخصه سیسی نسبت به مرسی میهن پرستی و استقلال طلبی بسیار بیشتری داره و برای منافع کشورش کار میکنه چه با بلوک شرق چه با غرب
  • فامیل دور ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    هم جناب سیسی با بستن گذر گاه رفح بروی مردم غزه نشون داده موجود دست آموزه صهیونیستا هست هم الازهر در آخریناظهاراتش نشون داده چقد گلوش پیش وهابی ها گیره بیخود بحاطر یه دیدار داستان نسازیم
  • حسین ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    فکر میکنم به همون مقدار که در مقابل سعودی ها مغرور هستن . در مقابل ایران هم مغرور ظاهر بشن شاید هم بیشتر
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    این فرد یک کودتاچی دیکتاتوره . حداقل برای مردم ایران نفعی در برقراری این گونه روابط نیست .
  • ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    عزیزم اینا بازار گرمیه
  • حسین ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    قضیه به این سادگی نیست. علاوه بر این ها مصر درخواست عربستان را برای نیرو فرستادن به یمن رد کرد
  • ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
    0 0
    افرین به مصر

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس